Daddyis.se

Släktforskning

Något som också ingår i historia är att ta reda på allt man kan om sin egen släkt. Att helt enkelt att göra ett släktträd!
Här kommer du få lite tips på hur du ska kunna göra ett eget släktträd.
Många tror att det ska vara svårt att släktforska. Men det är det egentligen inte utan det gäller att ta ett steg i taget.
Det som underlättar är att du har en dator till hjälp, dels för att fylla i släktträdet när du får nya släktingar men också för att föra anteckningar och lagra all information du hittar om dina släktingar och digitalisera alla familjefoto. Glöm inte göra backup!
Det första jag skulle vilja rekommendera är att prata med de släktingar som ännu lever för de sitter på godbitar som lätt annars kan förgås. Eftersom mycket kan hända, deras minne försvinner eller rent av avlider innan du hinner prata med dem.
Därför är det viktigt att du tar reda på:
⦁ Namn- gärna så komplett som möjligt
⦁ Födelsedatum – gärna personnummer med tre sista siffrorna
⦁ Var de är födda
⦁ Eventuellt dödsdatum
⦁ Eventuellt var det bodde när de dog
För de uppgifterna har du nytta av sedan när du börja gräva i arkiven, kyrkböcker och så vidare.
Fördelen är om personerna du pratar med är födda tidigt 30-tal för de sitter med en guldgruva för din släktforskning. För det är oftast så att dina föräldrar är för unga för att veta det du behöver ha reda på för att forska vidare.
Sedan 1991 har Skatteverket tagit över all folkbokföring och innan dess så var det kyrkans uppgift. Kyrkans folkbokföringsböcker finns numera på de olika landsarkiven landet runt. Så det är dit du behöver vända dig till först och främst.
Det finns kurser och seminarier om att släktforska. Där kan få råd och tips på hur man ska bära sig åt. Plus att du träffar på andra forskare.
Dessa register på skivor kan vara till stor hjälp:
⦁ Sveriges dödsbok
⦁ Sveriges befolkning 1880, 1890, 1900, 1910, 1970, 1980, 1990
⦁ Begravda i Sverige
Länkar till släktforskningsprogram:
http://sv.downloadastro.com/windows-program_f%C3%B6r_l%C3%A4rande-sl%C3%A4ktforskningsprogram/
http://www.genealogi.se/
https://www.myheritage.se/family-tree-builder

Scroll To Top