Daddyis.se

Sevärdheter

I Landskrona med omnejd finns mycket att se. Landskrona ligger som ett smycke vid Öresund och vid fint väder så ser man Köpenhamn utan problem. Men det som fångar ögat är den mycket speciella juvelen, ön Ven eller som stavade det förr, Hven. Ända sättet att ta sig till Ven är att ta båt som går dagligen med jämna mellanrum. Turen tar ca 40 minuter och har man tur och det är fint väder kan man sitta på soldäcket. När väl kommer fram till Bäckviken där båten lägger till så kan du välja hur du vill ta dig runt på Ven, gå, cykla, åka hästskjuts eller buss. Det finns möjlighet att hyra cyklar för både stora som små och all utrustning eller kärror som du sätta barnen eller matsäcken i.

På ön odlar man sitt eget durumvete som blir Hvenpasta av, eller sin egen whiskey, odlar lin som står i vackra fält av blåa blommor. Eller rökar torsken som gångas i Öresund.
Men framför allt så är Ven mest berömt för astronomen Tycho Brahe som lät bygga Uraniborg, som blev ett astronomsikt forskningscenter i sin tid. Brahe revolutionerade den astronomiska vetenskapen genom att införa noggranna mätningar av stjärnos, planeters och kometers banor.

På ön kan du campa, hyra rum och spela golf dessutom. Underbar ö för en dagsutflykt!
Länktips:

www.ventrafiken.se
www.venscykeluthyrning.se
www.tychobrahe.com

Ett måste när du kommer till Landskrona är att besöka den Rothoffska kolonin speciellt under sommartid.
Rothoffska koloni är den enda i Sverige av sitt slag. 1933 köpte Landskrona museum kolonin för att kunna visa upp för omgivningen hur det så ut förr i dessa kolonier. Citadellets koloniområde är dessutom ett av de äldsta koloniområden i Sverige. På 1870-talet så fördelades odlingslotter till karlarna som jobbade på Landskrona Citadell för att de skulle kunna försörja sina familjer genom att odla frukt, bär, rotsaker och grönsaker så att de skulle klara sig.

 Dessa kolonier ligger på vallarna mellan vallgravarna och var i princip outnyttjad mark. Mellan de små husen så fanns grönområde som man kunde ägnas sig åt olika aktiviteter som pick nickar, spela krocket och så vidare. Att ha koloni blev snabbt populärt bland stadborna och flera koloniområden poppade upp runt om i staden som bland annat Larviområdet och Kopparhögarna.
Stugorna på odlingslotterna var inte stora och hade inga bekvämligheter över huvudtaget och det var inriktat för arbetareklassen.
Landskrona är en av städerna med flest kolonier. Väldigt mysigt att flanera i dessa områden året runt för att följa årstiderna.
Rothoffska koloni kan man besöka året runt och för att titta i den lilla stugan finns vissa öppettider.
Länktips:
http://www.landskrona.se/se-gora/kultur-noje/museerochkonsthall/rothoffs-museikoloni/

Ett stenkast från Rothoffska kolonin ligger Landskrona centrum fullsmockat av historia.
Muséet som ligger i den gamla kasernen. Konsthallen och det vackra slottet Citadellet, huset där Selma Lagerlöf skrev ”Gösta Berlings saga”, där Enoch Thulin tillverkade flygplanen som han flög med och vilket han skrev in sig i historieböckerna med genom att slå rekord med snabbast flygning mellan Malmö och Stockholm. Finns en utställning om honom på Landskrona Muséet.
Ålabodarna
Det är ett underbart idylliskt genuint fiskeläger med gamla anor som ligger cirka 13 kilometer från Landskrona. Och det går att följa hela strandlinjen till fots. I och för sig över stock och sten men en underbar utsikt hela tiden och med närkontakt med Öresund som du kan doppa fötterna i eller hela dig rent av när du blir för varm
I Ålabodarna finns en mycket trevlig gästhamn för de som kommer sjövägen. Där får du tillgång till dusch, bad och toaletter med mera. Annars är fiskelägret mycket populärt bland husbilsägare. De kör oftast ner och ställer sig och övernattar några nätter längst strandkanten. Vid hamnen kan du grilla, spela boule, handla i kiosken eller i rökeriet eller ta dig en matbit på restaurangen. Det finns en fin badstrand och lekplats för barnen.
I denna fiskeby så föddes den skånska diktaren Gabriel Jönsson, han bodde där som barn. Vi känner nog alla till den tonsatta dikten ”Flickan från Backafall”

Länktips:

http://www.alabodarna.se/

Scroll To Top