Daddyis.se

Kända personer från Landskrona

Här kan du läsa om några kända historiska personer som härstammar eller satt Landskrona på kartan.

Selma Ottilia Lovisa Lagerlöf, som de flesta svenskar känner till som den stora författarinna hon var men även som porträtt på 20 sedeln ett tag. Föddes den 20 november 1858 i Värmland. Men det är kanske inte många som känner till att denna underbara författarinna bodde och arbetade i Landskrona en tid. Selma arbetade som lärarinna på Elementarskolan för flickor och var mycket uppskattad av eleverna. Kan tänka sig att hon under lektioner fängslade eleverna med sina berättelser om Nils Holgersson till exempel. När hon bodde i Landskrona skrev hon bland annat Gösta Berlings saga som det sedan gjordes film av.
Selma fick bevis för sina författarkunskaper när hon tilldelades Nobelpriset i litteratur som första kvinna 1909. Och hon var även den första kvinnan som blev invald i den Svenska Akademin och även en av ursprungsmedlemmarna i Samfundet De Nio.
På huset där hon bodde finns en plakett och vill du ta en selfie med Selma så finns det en bronsstaty av henna vid strandpromenaden där hon blickar ut över Öresund.

Siw Gunnel Margareta Malmkvist, är en Landskrona tös som föddes den 31 december 1936 på Borstahusen. Siw eller Siwan som hon kallas av hela svenska folket blev känd genom att hon först tävlade i en sångtävling som gjorde att hon slog genom som ”sångfågeln från Landskrona”
Siwan har ställt upp i melodifestivalen ett antal gånger och har till och med vunnit. Hon har även tävlat för Tyskland i dessa sammanhang. Några av hennes kända verk låtar är ” Flickorna bak i bilen”, ”Mamma är lika sin mamma”, ”Det ska vara tunna skivor” men den som Landskronaborna gillar mesta är ” Det är inget som går upp mot gamla Landskrona”
Siw har också några filmroller på sin meritlista som bland annat ” Jönssonligan”
Armand Krajnc, känner du kanske till om du gillar boxning. Han föddes 1973 den 7/8 i Landskrona av föräldrar från Slovenien. Han började boxas för Landskrona BK 1986 och för utvecklas till en bättre boxare så har han bytt klubb några gånger. Men numera tränar Armand i Ystad där han även bor.
Arman blev känd i sport Sverige när han blev WBO Världsmästare året 1999 men även 2002 i sin viktklass. Han har också tävlat för Slovenien både i VM och EM.
Armand blev så småningom proffsboxare och var känd för sina mycket hårda slag. Och har förvarat sin titel flera gånger om med lyckat resultat. Men allt har sitt slut, så till slut så förlorade Armand. Han har varit kaxig och utmana ännu en känd svensk proffsboxare Pablo Roberto. Han vann över Roberto, men Roberto gav Armand en rejäl match.
Armand gick sin sista boxningsmatch 2004 och då förlorade han på poäng. Armand har varit rankad till topp tio i världen över en period i sin karriär.
Dessutom förutom sin boxningskarriär så har Armand varit mycket framgångsrik inom andra kampsporter som taekwondo och full contact-kickboxning. Där han har tävlat med stora framgånga. Janet Ågren Maietto, är en skådespelerska som få känner till, föddes den 6:e april 1949, och hon var en svensk skådespelerska. Hennes karriär gjorde så att hon filmade mest i Italien. Hon var oftast lättkladd i filmerna som gjorde att männen föll pladask för henne. Men hon har en kulturstatus just för Landskrona ändå. Numera bor hon i Florida, USA.

Scroll To Top